شرکت ایستا سازه با توجه به رسالت خود در صنعت ساختمان و با هدف توسعه این صنعت در کشورمان ، نیاز روز افزون ساختمان سازی کشورمان را همگام شدن این صنعت در کشورمان با کشور های توسعه یافته میداند و از ملزومات این همگام سازی گسترش هرچه بیشتر صنعت پیش ساختگی است زیرا با بررسی های صورت گرفته و مطالعات انجام شده آینده صنعت ساختمان بیش از پیش در جهان در گرو گسترش صنعت پیش ساختگی است لذا ما بر آن شدیم تا در حد توان خود برای گسترش این صنعت در ایران گامی بر داریم و برای شناخت هر چه بهتر صنعت پیش ساختگی در ابتدا باید با تاریخچه این صنعت آشنا شویم :


تاریخچه

شاید بتوان گفت اولین خانه پیش ساخته در دنیا در کمپ آن (cape Ann) در ایالات متحده آمریکا و شهر ماساچوست در سال 1624 بنا شد و سپس از هم جدا سازی شد و حداقل یکبار حرکت کرد. و پس از آن جان رولو در سال 1801 از ساختمان قابل حملی برای بیمارستان در وست ایندیز (West Indies) استفاده کرد و احتمالا پس از آن اولین ساختمان پیش ساخته ای که برای آن تبلیغات صورت گرفت کلبه منینگ است ، کلبه منینگ توسط یک نجار لندنی به نام ، هنری منینگ ، ساخته شد وی ابتدا اجزای کلبه را سخت و سپس مهجران انگلیسی آن را حمل و موتاژمیکردند و هنوز نمونه هایی از آن در آدلاید استرالیا پابرجاست که به نام خانه ملاقات دوستان شناخته میشود.

در سال 1853 اوج واردات ساختمان های قابل حمل (پیش ساخته ) به استرالیا صورت گرفت که دلیل آن حق محدود ساخت برای برده های آزاد شده در استرالیا بود آنها طبق قانون تسویب شده حق ساخت محدودی در زمین های خود داشتند ، بیشتر خانه های پیش ساخته از لیورپول ، بوستون و سنگاپور (طبق دستور العمل مونتاژ چینی ها ) وارد میشدند و چون این ساختمان ها قابل حمل بودند دولت استرالیا قوانین احشام را در مورد آنها اجرا میکرد.

در سال 1855 در طول جنگ کریمه ، پس از آنکه فلورانس نایتینگل نامه ای به تایمز نوشت ایزامدار برونل مامور شد یک بیمارستان مدولار پیش ساخته را در مدت 5 ماه طراحی کند ، او بیمارستان رنکیو را طراحی کرد که یک بیمارستان 1000 تخت خوابی ، با نوآوری های بهداشتی ، تهویه و توالت و.... بود. جعلی ساز ویلیام ایسی 16 واحد مورد نیاز را در گلوستر داکس ساخته و مستقیماً به دراردانل ارسال كرد

پس از آن ویلیام ایسی( William Eassie( 1805-1861)) یک تاجر برجسته اسکاتلندی در اواسط قرن 19 بود وی شروع کرد به ساخت نمونه های مشابه این بیمارستان ها و توانست 16 واحد مورد نیاز از آنها را در گلوستر بسازد و به مستقیما به داردانلس (Dardanelles) ارسال کند که با استفاده از این بیمارسان های پیش ساخته تنها بمد یک سال ( از مارس 1856 الی سپتامبر 1857 ) توانستند آمار مرگ و میر را از 42% به 5/3 % درصد در آن منطقه کاهش دهند که نشان دهنده تاثیر سرعت اجرا بالا بر افزایش بهره وری در مناطق مورد نیاز به ساختمان های ضروری است.

و اولین بلوک های ساختمانی پیش ساخته در جهان برای اولین بار در لیورپول توسط مهندس جان الکساندر بردی ساخته شدند اما این ایده در انگلیس در آن سال ها پذیرفته نشد اما در سایر مناطق جهان بسیار محبوب شد . برای مثال در زمان گلدن راش در آمریکا برای رونق گرفتن شهر کالیفرنیا خانه های پیش ساخته بسیار محبوب گردیدند همچنین پس از جنگ جهانی دوم به دلیل نیاز به اسکان جمعی پرسنل نظامی نیاز زیادی به مسکن هایی با سرعت جرا بالا بود و همچنین پس از آن به دلیل ویرانی های ایجاد شده نیاز به مسکن سریع اجرا بیش از پیش احساس میگردید اما مصالح اصلی در خانه های پیش ساخته موادس همچون آلمینیوم ، چوب ، فولاد و آزبست بودند تعدادی از این خانه ها تا سال 2010 نیز پابرجا بودند.

اما طول عمر قطعات پیش ساخته بتنی به طور شگفت انگیزی بیشتر از تصور ماست و میتوان تاریخچه قطعات بتنی را با اولین کاربران فناوری بتن جستجو کرد که ، یعنی امپراطوری رم ، آنها زمانی که در حال جستجو برای مادهای بودند که به وسیله آن زیر ساخت های خود را تقویت کنند ، بتن را ماده ای بسیار مناسب یافتند برای گسترش امپراتوری خود و شروع به استفاده از آن در بناهای خود نمودند ، پس از قالب هایی ایجاد کردند تا بتن را به اندازه های دلخواه خود شکل دهند و از آنها در مراحل مختلف ساختمانی استفاده کنند. پس از سقوط امپراتوری رم اسفاده از بتن بسیار ناچیز شد تا زمانی که دوبار ایت فناوری توسط مهندس جان اکساندر که پیش از این به آن اشاره نمودیم ، قطعت پیش ساخته بتنی ابداع گردید و به صورت رسمی پیش ساختگی بتن آغاز گردید.

از آن پس تا به امروز شاهد پیشرفت و گسترش هرچه بیشتر صنعت پیش ساختگی در جهان هستیم ، برای شناخت هرچه بیشتر این صنعت تعریف کلی نسبت به مفهوم پیش ساختگی در صنعت ساختمان داشته باشیم :

پیش ساختگی یک اصطلاح صنعتی است که عبارت است از ساخت اعضای سازه ای و غیر سازه ای در کارخانه به صورت انبوه و سپس نصب و یکپارچه نمودن آن در مرحله اجرا به صورتی که بتواند وظایف مورد انتظار را مطابق موازین و آیین نامه های بین المللی برآورده سازد.

انواع سیستم های پیش ساختگی بر اساس مصالح مصرفی و استفاده در اجزا سازه ای و غیر سازه ای تقسیم بندی میگردند.


و بسیار واضح است که با توسعه شهر ها و جمیت ساکن در مناطق شهری نیاز به فضاهای آموزشی ، اداری ، تفریحی ، صنعتی و مسکونی به صورت چشمگیری در حال افزایش است و همچنین با گسترش معیار های هوشمند سازی و این به این معنیست که ساختمان ها بر اساس نیاز افراد تغییر میکنند و چون در منطقه اروپا و آمریکا اغلب صنایع پیش ساخته از چوب تشکیل شده اند و میدانیم که درختان به کاهش co2 جو بسیار کمک میکنند و همچنین آلایندگی بسیار بالایی در تولید فولاد وجود دارد در بیشتر برنامه های توسعه شهری جهانی سعی بر گسترش صنایع پیش ساخته با حداقل آلایندگی ممکن است.


قطعات پیش ساخته سبک بتنی اکوتک با میزان آلایندگی بسیار پایین و انرژی مصرفی پایین در حیتن فرآیند ساخت بسیار سازگار با محیط اطراف خود بوده و در مقایسه با سفال ها و سایر مصالح سنتی آجر چینی که میزان co2 بسيار زیادی را در حین تولید در جو آزاد میسازند بسیار سازگار با محیط زیست (eco friendly) هستند.

شرکت ایستا سازه با هدف الویت بندی مجدد برای دنیایی بهتر تصمیم به ورود این تکنولوژی نوین به کشور نمود زیرا بهروری انرژی در صنعت ساختمان در کشورمان بسیار با استاندارد های جهانی متفاوت است . در زیر به ارائه آمار کوتاهی در مورد مصرف انرژی در صنعت ساختمان خواهیم پرداخت :

23% از گازهای گلخانه ای جهان توسط ساختمان ها تولید میگردند و 55% از کل انرژی مصرفی در جهان در صنایع مربوز به این صنعت تولید میگردد و با توجه به افزایش ساخت سازهای انبوه در کشورمان نیاز هرچه بیشتر به تغییر این رویه احساس میگردد.


علاوه بر میزان انرژی مصرفی بالا برای تولید مصالح ساختمانی در ایران میزان اتلاف مصالح و انرژی نیز در ساختمان سازی ایران بسیار زیاد است.در تصویر روبرو میتوان میزان هدر رفت انرژی در قسمت های مختلف یک ساختمان را مشاهده کرد:

در زیر به صورت خلاصه چندی از مزایای پیش ساختگی را مرور خواهیم کرد :

  • صرفه جویی در زمان نصب و اجرا و ساخت ( به دلیل صنعتی شدن ساخت قطعات در کارخانه )
  • افزایش کیفیت قطعات پیش ساخته به دلیل تخصصی شدن ساخت هر محصول توسط یک واحد صنعتی
  • کاهش میزان نیروی کارگری در محل نصب
  • تقسیم شدن سازه در حال ساخت به سازه های پیش ساخته که سبب کاهش کار اجرایی میگردد
  • قابلیت استفاده مجدد سازه های پیش ساخته
  • در دسترس بودن ابزار های مورد نیاز ساخت سازه های پیش ساخته در کارخانه های تولید پیش ساختگی و کاهش هزینه جابه جایی ابزار آلات
  • کاهش آلودگی زیست محیطی در محل اجرا به دلیل پیش ساختگی قطعات
  • بهبود کیفیت ساخت ساز زیرا تنها مونتاژ کاری در محل پروژه صورت میگیرد
  • افزایش دقت ساخت و ساز
  • افزایش ایمنی در محل پروژه به دلیل ساخت کمتر در محل اجرا